top of page
Ichii Renovation

After

環境に相即するファサード

木造2階建、築30年を経た飲食店ファサードのリノベーションである。敷地は函館市内のロードサイドに面しており、クライアントからは際立つファサードでありながらも、気軽に入れるカジュアルさが同時に求められた。要望に対し、既存本体に構造的な負担をかけることは避け、周辺に自立した鉄骨フレームを建て、ステンレス製パネルと木製ルーバーにより本体を囲い込むこととした。

 

三角形の孔が穿たれたステンレスパネルは、内外の視線をグラデーショナルに仲介しつつ、移ろう空をぼんやりと身にまとう。一見ランダムにもみえる木製ルーバーは、鉄骨下地を隠ぺいするよう配置されており、来客を店内へと温かく誘う。大きな看板が立ち並ぶロードサイドの典型的風景に迎合することなく、地域固有の街並みと親密さを取り戻すきっかけとなればと考えた。内部は2階のオープンキッチンを中心に改修している。

Environmentally Appropriate Façade

This project involved the renovation of a two-story wooden restaurant building that had been built in the 1980s and faced a typical suburban roadside in Hakodate city. The client requested a new facade that would be both outstanding and welcoming to local people and tourists in a casual manner.

To avoid putting additional structural burden on the existing building, a structurally independent steel framework was constructed around it. The framework was then enclosed with perforated stainless steel panels and wooden louvers, which created a gradual transition of views between the interior and exterior. The perforated stainless steel panels, with their triangular holes, seem to wrap around the constantly shifting sky, while the wooden louvers were arranged to conceal the steel framework and warmly invite visitors into the restaurant.

The design aimed to recover the region-specific townscape and familiarity without accommodating itself to the signboard-streetscape. The interior space was mostly renovated on the second floor, where an open kitchen counter and seating were installed.

bottom of page