1/5
いちいリノベーション
Ichii Renovation
 
Location / Hakodate, Hokkaido
Completion / 2013
Design/ Hideki Tamura
 
 
掲載誌/商店建築 2014.12
Publication/ Shoten Kenchiku 2014.12
JCD Hokkaido Branch Design Award/  Award of Excellence 
JCD Design Award 2014/ Selected
Architizer 'Featured Project'
 

環境に相即するファサード

木造2階建、築30年を経た飲食店ファサードのリノベーションである。敷地は函館市内の自動車教習所に面しており、クライアントからは際立つファサードでありながらも、気軽に入れるカジュアルさが同時に求められた。要望に対し、既存本体に構造的な負担をかけることは避け、周辺に自立した鉄骨フレームを建て、ステンレス製パネルと木製ルーバーにより本体を囲い込む提案が採用された。三角形の孔が穿たれたステンレスパネルは、内外の環境をグラデーショナルに連続させ、移ろう空の様相をぼんやりと映し込む。一見ランダムにもみえる木製ルーバーは、鉄骨下地を隠ぺいするよう配置され、来客を店内へと誘導する。新しく生まれ変わったファサードは、対照的な二種の素材の併用により、閑散とした周辺環境を触発すると同時に、自然の気配を身にまとい来客を暖かく迎え入れる。内部は2階のオープンキッチンを中心に改修している。

 

The project mainly focused to renovate the façade of the existing two-story wooden structure, built in 80’s as a Japanese restaurant, surrounded by the inactive neighbor. The client requested that the new façade should be outstanding, and welcome local people and tourists somehow in a casual manner. The existing structure was surrounded by stainless steel panels and wooden louvers which were supported by structurally independent steel framework. The bead blasted stainless steel panels, perforated so as to connect the scenes inside and outside the existing glazing gradually, dimly reflect the appearance of the sky. Covered with two contrasting materials, the new façade affects as a catalyst not only to stimulate its inactive neighbor, but to provide intimacy with manipulation of natural environment. The interior space was renovated mostly on the second floor, with the installation of an open kitchen counter and seating, illuminated with a lighting box resembling the perforated façade. 

(c) PODA, All Rights Reserved.    PODA一級建築士事務所 建築家 田村秀規

  • Twitter Classic
  • Facebook Classic