1/8
青山表邸/Aoyama Hyotei
 
Location / Aoyoma,Tokyo
Completion / 2009
Design/ Hideki Tamura (PODA),
Takashi Shinozaki (Asterisk Studio)
掲載誌/商店建築2010.05
Publication / Shoten Kenchiku 
2010.05

青山表邸は南青山三丁目の交差点に程近いビルの地下1階の和食店である。オープンキッチンを囲む白いカウンター席では、炭火焼や蒸し物が調理される様子が楽しめる。個室は4人部屋が4室並ぶタイプと、10人部屋からなる。金色に塗装された4人部屋の天井は、2つの家型が交差してできた形状となっている。部屋同士は収納式の大型建具で仕切られており、パーティー・ルームとして一体利用も可能だ。店の入口付近には神宮外苑の銀杏並木に想を得たアーチ状の照明装置が浮かんでおり、季節の移ろいを色の変化で表現する。個室が軒を連ねるホールは、開放的な直天井とし、個室に通ずる露地空間のようにしつらえた。床には銀杏の葉をかたどった金箔が散りばめられている。

 

Japanese restaurant “Aoyama Hyotei” is located on the first basement floor of a multi-tenant building along Aoyama Dori, the main street running across one of the most sophisticated shopping and business hubs in Tokyo. The restaurant features a long white counter winding around a stainless steel kitchen, and two rows of private rooms behind the walls finished with metallic brown tiles. The former countertop made of white synthetic stone shows the elegant color of the traditional earthenware to advantage. Enjoying the dynamic cooking performed over a charcoal fire and steaming pots, they will be intimate spectators to share a long white dish. Private rooms are mainly prepared for the stylish neighbors and celebrities who host a business reception or a private banquet. The ceiling of a private room painted in gold is formed in two house forms crossing. A row of four private rooms can also be used as a continuous party room, while the partitions between the rooms are stored inside the closets.

 

A passage between a counter and private rooms, whose ceiling is the highest, represents an open air garden alley to invite guests into tea houses. An illuminated objet made of reinforced paper is raised besides the entrance hall, which is resulted from the abstraction of the stunning rows of ginkgo trees nearby. The illumination is programmed to change its color automatically, and delight the eyes of the guests. Ginkgo leaves turning gold yellow blown from the outside, shining proudly on the sprinkled garden alley, are represented with scattered sheets of gold foils on the dark mortar floor, sealed with seamless shiny resin. The abstraction of each seasonable element is valuable not only to make dishes lively, but to take their mind off of the fact that they are dining in the basement. 

(c) PODA, All Rights Reserved.    PODA一級建築士事務所 建築家 田村秀規

  • Twitter Classic
  • Facebook Classic